Soorten isolatie die alle huiseigenaren moeten kennen
Bent u op zoek naar nieuwe isolatie voor een comfortabeler en energie-efficiënter huis? Gebruik deze gids om te bepalen welk type geschikt is voor uw ruimte.
Isolatie is een essentieel onderdeel van elk huis dat energiezuinig is. Het wordt meestal geplaatst op plaatsen waar lucht ontsnapt, zoals tussen de spouwmuren en op zolder, en dient om de warmteoverdracht te vertragen en te verminderen. Door luchtlekken te dichten en de zolder, kruipruimtes en kelder goed te isoleren, kunnen huiseigenaren gemiddeld 15 procent besparen op verwarmings- en koelingskosten en 11 procent op de totale energiekosten.
Basisprincipes van isolatie
Voordat u zich naar het woonwarenhuis haast om te informeren naar isolatie of om een aannemer in te huren voor de installatie, is het belangrijk om de basisprincipes te begrijpen. Niet alle isolatie is gelijk en er bestaan verschillende soorten voor verschillende toepassingen. Hier beschrijven we de details van de belangrijkste opties voor woningisolatie: dekens en isolatierollen, sproeischuim isolatie, ingeblazen isolatie, schuimplaat of hardschuimplaten, cellulose met losse vulling, steenwol en milieuvriendelijke alternatieven. We geven ook informatie over isolatie die gewoonlijk wordt gebruikt in nieuwbouw en commerciële gebouwen: structurele geïsoleerde panelen, isolerende betonvormen, isolatie van betonblokken. Bovendien beschrijven we reflecterende of straling barrières die warmte reflecteren en dampschermen die vaak samen met isolatie worden geïnstalleerd om vochtoverdracht in de muren van een huis te helpen voorkomen.
Elk van deze isolatieproducten houdt lucht vast, of maakt het op zijn minst moeilijker voor de lucht om door het materiaal te gaan. De materialen variëren van kunstmatige producten tot milieuvriendelijke opties. Ook zijn sommige producten meer geschikt voor bepaalde scenario’s dan andere, zoals bepaalde producten die nuttig zijn in horizontale toepassingen, maar nutteloos in verticale muren. Het kiezen van het juiste type isolatie is echt een zaak van geval tot geval.
Veiligheidsoverwegingen bij de omgang met isolatie
Er zijn bepaalde overwegingen om in gedachten te houden bij het werken met verschillende soorten isolatie. Ten eerste kunnen sommige isolaties, zoals glasvezelmatten, ingeblazen isolatie en spray-schuim, huid en luchtwegen irriteren en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom zijn goede ventilatie, persoonlijke beschermingsmiddelen voor ogen, handen, huid en luchtwegen, en veilige installatieprocedures absoluut noodzakelijk.
Ook het vervangen van isolatie in oudere huizen kan doe-het-zelvers in direct contact brengen met asbest. Hoewel dit product brandvertragend is en het huis behoorlijk isoleert, zijn de vezels ervan zeer gevaarlijk bij inademing. Huiseigenaren met oudere huizen vol isolatie moeten een professional bellen om er zeker van te zijn dat de isolatie geen glasvezel met asbest is en, als dat wel het geval is, dat het veilig wordt verwijderd.
Isolatie voor renovatie en nieuwbouw
Hoewel de meesten misschien bekend zijn met dekens en rollen, zijn er een paar andere soorten isolatieproducten die DIY-vriendelijk zijn om te gebruiken bij het verhogen van de thermische efficiëntie en het comfort in een huis.
1. Dekens en rollen
Misschien wel de meest standaard vorm van pir isolatie die beschikbaar is voor muren, deken batts en rollen zijn meestal gebouwd met glasvezel, hoewel versies gemaakt van katoen, minerale wol, glaswol, en plastic vezels zijn ook beschikbaar. Dit is een van de goedkoopste soorten isolatie, en het is een doe-het-zelf-vriendelijk product om te installeren, omdat de materialen zijn ontworpen om te passen in de standaard breedte tussen de muur studs, zolder spanten, en vloerbalken.
2. Spuitschuimisolatie
Spuitschuimisolatie dicht lekken en kieren in bestaande muren. Vloeibaar polyurethaan wordt in de holte van de muur gespoten, waar het uitzet en verhardt tot een stevig schuim. Bij een groter oppervlak kunnen huiseigenaren een onder druk gespoten (schuim-in-place) schuimisolatie gebruiken.
3. Ingeblazen isolatie
Inblaasisolatie wordt aangebracht met een machine die een papierachtig materiaal in de te isoleren ruimte blaast. Dit type isolatie is vaak gemaakt van glasvezel, steenwol of hergebruikt cellulose materiaal (zoals gerecyclede kranten of karton), dat zich aanpast aan bijna elke locatie – zelfs aan de lastigste obstakels.
Voor ingeblazen isolatie variëren de R-waarden van R-2,2 voor glasvezel tot R-3,8 voor dichte cellulose. Eenvoudige isolatie klussen kunnen doe-het-zelf-vriendelijk zijn als een plaatselijke bouwmarkt of gereedschap verhuurder de blazer te huur heeft, maar het kan het overwegen waard zijn om een professional te bellen voor het beste resultaat.