Grondverf(primer in het engels) is de grondlaag van het schilderwerk. Elk verfsysteem is zo sterk als de zwakste schakel. De grondlaag is de basis. Zorg er altijd voor dat de grondlaag in orde is.
Waarom is grondverf van belang
Grondverf zorgt voor twee belangrijke zaken:
Hechten en vullen. Verder worden ook genoemd het voorkomen dat de ondergrond oplost, er vocht in het houtwerk komt, uv-licht passeert en/of dat de ondergrond oxideert.
Vooral op gladde ondergronden is een grondlaag met grondverf belangrijk grondverf dient in deze gevallen als hechtlaag. Op hout is het weer anders. Verf trekt te snel in het hout, waardoor de verflaag in het hout “wegzuigt”. Grondverf heeft deze eigenschap niet, door het groter vullend vermogen. Op nieuw hout is grondverf noodzakelijk en op kale plekken vanzelfsprekend ook. Omdat grondverf voor een goede vulling zorgt, verkrijgt de eindlaag een betere glansgraad.
Grondverf extra van belang in de volgende situaties
Wij hebben hieronder een overzicht gemaakt, wanneer gebruikt u welk soort grondverf:
Kaal hout, dat dekkend geschilderd moet worden: gewone grondverf;
Geschilderd hout in slechte staat: gewone grondverf;
Te schilderen boardmaterialen: gewone grondverf;
Onbehandeld kunststof (ten behoeve van hechtlaag): kunststof grondverf of gewone grondverf;
Onbehandeld metaal: grondverf voor metaal, met roestwerende eigenschappen (menie e.d.).
Wanneer geen grondverf?
Ondergronden die al eerder geschilderd zijn en geen gebreken vertonen: hout en kunststof.
Als de aflaklaag een eenpotsysteem is. Bij een transparante afwerking en bij het beitsen van hout is ook geen grondverf benodigd.
Grondverf: afsluitend
De laatste jaren wordt er steeds meer gewerkt met grondverven die in water gedispergeerd (gelijkmatig verdeeld) zijn. Bij verdamping van het water zal de grondverf overblijven en uitharden. Het voordeel van waterdragende grondverven is dat er geen oplosmiddelen vrij komen en dus minder gezondheidsrisico’s geven voor de schilder en de omgeving.